dimecres, 11 d’abril del 2012

TRES BARS PER GAUDIR DEL FUTBOL (per sort no són a la guia Michelin)




Una de les litúrgies obligades per a qualsevol fanàtic del futbol és anar a veure els partits al bar. Les retransmissions futbolístiques a la pantalla són el principal acte que es desenvolupa dins del temple, i és una de les moltes accions que, als que hi estem integrats com fidels que van a missa, ens atansa intel·lectualment als que habiten els manicomis.
Dit d’un altra manera, a qui li agrada el futbol i no passa pel bar  li farà  falta el requisit estrella per   obtindre el preuat estatus de malalt perdut irreversible, condecoració gens fàcil d’aconseguir, sobretot si ets casat.
El metge de capçalera del Poal, el gran José María Garcia Deza, doctor elevat a la categoria d’autoritat pels seus ciutadans, i a qui gràcies a Déu visito poc per qüestions de salut, m’ha detectat, en una de les visites que faig a l’any per la grip típica de principis d’hivern i algun que altre atac d’ansietat que l’estrès em regala de tant en tant, que tinc una malaltia greu  anomenada “futbolitis aguda crònica” que afecta el cerebel, on es diu que hi ha l’intel·lecte de les persones. A més,  és una malaltia molt estranya i sembla que difícil de curar; segons els últims estudis seriosos d’uns universitaris suecs,  és molt similar a la dels  idiotes, és a dir, no la pateix la pròpia persona sinó els que estan a la  vora.
Doncs a partir d’aquesta malaltia, per a la qual encara no s’ha trobat la medicina que l’eradiqui i espero que no hi hagi cap il·luminat que en descobreixi una recepta màgica, recomano tres bars realment autèntics que ajuden que la nostra malaltia no millori gens ni mica: Cal Sellart del Poal, Bar Atlanta FC de Barcelona i Ca l’Andreu de Rialp.
-------------------------------------------------------------------------------
Cal Sellart, del Poal, especialment recomanat per a antropòlegs i  amants de la psicologia en el futbol de la gran ciutat que vulguin experimentar la sensació d’un  ambient rural extrem d’autenticitat límit. El bar no et deixa indiferent: servei impecable del Josep (propietari  de tall seriós i molt genuí), cambrer de manual, discret, eficient, treballador i bona persona, sol davant el perill, que coneix al detall les preferències dels seus clients, amb la curiositat que segurament és l’únic bar de Catalunya on no hi ha caixa enregistradora; només el seu càlcul mental desenvolupat, la seva llibreteta i els bolígrafs com a únics elements de control de consumicions al moment d’anar a pagar (estigueu tranquils, estafadors: no s’equivoca mai).
Al Sellart hi trobareu  personatges que destil·len  comentaris sucosos i cridaners, dialèctica autòctona  de la Lleida més cavernícola, bon humor, públic divers de tradició futbolera, pantalla impressionant damunt antic escenari de cantautors que facilita la comoditat per veure el partit des de totes les perspectives en òptimes condicions.
 Ambient familiar i màgic caliu, i, per descomptat, és obligatori demanar Martini negre amb el sifó d’envoltori quadriculat de color taronja, que fa companyia inseparable vora els “berberetxos” (al, Poal no se’n diu escopinyes), amb la famosíssima salsa picant del Josep, de la qual en guarda la secreta recepta amb més hermetisme que la fórmula de la Coca-cola. Abstingueu-vos-en madridistes quan juga el Barça: “perill de mort”.
-----------------------------------------------------------------------------
Bar Atlanta FC, BCN. A vegades aquesta Barcelona cosmopolita m’avorreix, tant els governs progres com ara els de dretes s’han entossudit a fer del “Barrio Chino” un lloc cool.  Han fet neteja i de la bona:  de ser el barri de la decadència que tan bé descrivia el mestre Vázquez Montalban en les seves històries entranyables alimentades al mític Casa Leopoldo a un espècie de barri temàtic, on el disseny, l’art contemporani i els artistes fashion de casa bona  que de totes totes juguen a ser  bohemis han esborrat aquell barri “chino” de jonquis, putes, xeringues, pixats i clients sense dents que esperaven que algun que altre camellot els passés droga adulterada. Doncs enmig d’aquest nou Raval  que no agrada a tothom, oi, estimat Quim Monzó?, que els ideòlegs intel·lectuals han dibuixat per enclavar-hi uns quants turistes i que palades de pakis muntin els seus falafels, hi trobem un tresor, l’Atlanta FC.
 M’hi va portar l’amic Pep Guash (autoproclamat hooligan diplomàtic), amb la seva parella, l’Euge (sap que m’agraden els llocs alternatius que em recordin l’estètica rural), a veure un Osasuna-Barça, en què vam perdre 3 a 2, però tot i el mal record del resultat em va frisar el lloc. No havia vist mai un bar tan lleig amb tant encant. És un bar amb vida, i això està molt buscat, amics. Un oasi de vida enmig d’un barri al qual han canviat la personalitat sense preguntar. A l’Atlanta et trobaràs milers d’estrelles buides damunt les taules de fusta, grups d’amics que comparteixen amb la mateixa intensitat la passió del futbol com la conversa agradable. Gent que a la tarda juga al dòmino i gent que a la nit anirà al concert de Radiohead. Amb lavabos sense balda, amb cartells enganxats amb lletra il·legible i porta de fusta esbotzada, on posa “no entrar” i hi entra tothom.
 Un desordre organitzat, no hi ha control de volum a la tele i en canvi sí una coherència d’entesa futbolística per a clients culturitzats de l’esfèric. Abstingueuvos-en, dones amb faldilles de vertigen, talons de pam i que us agradi pintar-vos els llavis (podeu entrepussar pel desnivell del terra;  no hi ha mirall als lavabos i algun que altre client d’edat avançada busca el que hi ha entre les cames).
------------------------------------------------------------------------------
Si algun malalt del futbol porta una ratxa d’estrès a causa de la feina o perquè té un “jefe” que dóna pel cul a totes hores, que es gasti 300 eurets i passi un “finde” a Rialp, bressol del preciós Pallars Sobirà, que s’endugui la dona, que la fotrà contenta, que s’allotgi a l’esplèndida casa rural de Can Ravellat de Roní i baixi a veure el partit a la pantalla de   Ca l’Andreu. Pura  melancolia, estufa de llenya al mig de la sala, pocs clients i poc parladors. Antic club social de bancs de fusta entapissats amb folre de color verd oliva, tranquil·litat, el Noguera Pallaresa s’observa des dels finestrals. L’Andreu no té ni puta idea de futbol, però això és indiferent, és una persona entranyable, de bata blanca i ulleres, que es baixa lleugerament quan et diu alguna cosa important. Diria que l’Andreu és un bon paio, que et fa sentir el seu local com si fos teu. Indispensable demanar la fusta d’embotits del Pallars just quan comença el partit. Atenció amb els ganivets per tallar els formatges, són de pel·lícula d’Alfred Hitchcock; si teniu la dona a la vora és millor revisar la lletra petita de l’assegurança de vida, no fos cas que se li escapés sense voler (i allí et quedes). Lloc ideal per gaudir del futbol en família, fotre’t com un teixó a base de greixos i ficar-te romàntic sentint la finíssima i constant melodia que desprèn l’aigua del riu, esperant pujar a l’habitació de Can Ravellat per intentar fer un gol per l’esquadra, amb permís és clar de la dona…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada